Klubb-inte-fullt-så-nytt

 

(hit flyttar det som stått till sig ett tag på KLUBBNYTT-sidan)

 

En onsdagseftermiddag mitt i december flög tre Eurocuber runt Frölunda. Sist iväg var Niklas Agevik, som på bilden avslutar daglig tillsyn på Ludvig Sigurd för ett skolpass. Motorn är varm å go' efter att klasskompis Sami kopplat in värmaren innan han gav sig upp. Utetemperaturen är cirka tio minus.

###

Richard och Jimmy ringde Arlanda-kontrollen och frågade om det gick för sig att prova en inflygning mot gällande bana söndag 7/11, 2010. Svaret blev "Ja". På vägen tillbaka till Frölunda bad man om klarering till 4000 fot. Fin utsikt!

###


Sami Lehvonen, elev i SUF UL-flygskola var en av många som hade en lyckad dag på Frölunda i Allhelgonahelgen: ”Kom någon timme för tidigt och hann se att det var mycket rörelse runt klubben. På vägen ifrån OK-rondellen mot Frölunda med solen i ögonen så ser jag tre luftfartyg i varvet och blir fullt medveten om varför jag vill göra det här. En annan sak som har gått upp för mig var att efter att ha läst kapitel 7 om propellerns verkan så förstår jag varför jag har suttit med ett tryck på högerfoten under planflygning. Jag mötte även ett par norrmän som var där med en nyare Dynamic. Carl tog en korttur med sin dotter i VLI:n. Själv övade jag stall och landningar med Einar och det gick väl sisådär... Min fråga till Einar var att visst, jag kanske sätter landningen här till slut med alla referenser som är inövade, men vad händer och vilka referenser har jag på en annan bana!? Var lugn sa Einar "Vi kommer att öva landning på andra banor också"

###

25 oktober 2010 flög Conny Aldén sin EK-nav tur och retur Gnesta-Vängsö med Urban Sigurd. Vädret var sådant att läraren bestämde sig för att följa lektionen från sjöflygplanet Viktor Viktor. Bägge fick en fin tur i det vackra höstvädret.

###

Under några riktigt fina flygdagar i september gjorde klubbmedlemmar sina första "skarpa" flygningar i Riksnavigeringstävlingen Resultatet går till historien. Det har väl aldrig hänt tidigare att flygare kommit från ingenting och placerat sig så högt i tabellen. Men så har vi bästa lagledaren också! Grattis Jimmy och ni andra som så övertygande visar att UL är bästa skolan för den som vill flyga med precision..

###

Sjöflygare från Stockholm börjar normalt med att utforska skärgården. Så även SUF:aren Arne Redelius, som har en egen Eurocub på flottörer. Men förr eller senare lockar äventyret -- fjällflyg. Arne flög sin Johan Rudolf till Gautosjö i trakten av Arjeplog , där han guidad av sjöflygkompis från Täby fick en perfekt introduktion i flygande vildmarksliv. Kryddat med röding och öring som när det regnade nappade på varje kast. Arnes berättelse kommer medlemmar i SSA att kunna läsa tillsammans med fler i bilder i föreningens tidning Sjöflyg..

###

Swedish Ultraflyers syntes bra på Svenska Flygets 100-årsfestival, som gick av stapeln på Gärdet i Stockholm 21-22 augusti. Två av våra plan landade och stod i klubbens välplacerade monter bägge dagarna. Två andra av klubbens plan flög över och fick bra speakerkommentarer från scenen. Ett entusiastiskt gäng från klubben bemannade montern och kasserade in inte mindre än ett hundra intresseanmälningar. Succé! Klicka på tumnagelsbilderna till höger och se själv!

Kolla också filmsnutten på http://www.youtube.com/watch?v=MjFukHVYDo8

###

"När fritids är stängt och det är badväder, vad är bättre än att ta en flygtur med farsan ut i skärgården för ett dopp?"

###

17 juli grillade vi hamburgare och spelade brännboll på Frölunda. Jättekul, tyckte både stora och små. 21 juli jungfruflög Olov Larssons fina hembygge, en Zenair 701 med 100 hk Rotax-motor. Flygplanet är till salu till ett mycket intressant pris. Anders Musikka tog en tur över centrala Stockholm i bästa fotoväder den 4 juli och kom hem med en läcker bild på Gamla Stan. Under en sen skolflygning någon vecka senare växte färgglada svampar upp ur en äng i Brunna = ballongdags.

###

Ibland kan det vara lite Dynamic-trångt på Frölunda, som den här måndagen mitt i högsommaren 2010 när tre norska maskiner gästade fältet för att få auktoriserad service av återförsäljaren.

###

Sjöflygföreningens årsmöte 2010 var förlagt till Bollnäs/Långnäsudde, som ligger fint vid sjön Varpen. Viktor Viktor och Ludvig Sigurd flög dit, tillsammans med ytterligare två plan med SUF-anknytning,  Charlies Kalle Ludvig och Arnes Johan Rudolf. I vassen lurade en intressant UL för den som gillar rostfritt på sjön: en Jabiru på amfibietofflor, allt byggt i komposit. Bollnäs flygklubb hade lagt ned stort arbete på arrangemangen, som markerade Flyget i Sverige 100 år, Sjöflyget i världen 100 år och lokala flygklubben 45 år. Det blev mycket lyckat.

###

Bägge sjöplanen är nu i sitt rätta element och sjöskolning och sjö-PC pågår för fullt.

###

SUF's sista vår-fly-in (nästa år kör vi på hösten) gick i blåstens och regnets tecken. Inga plan kom på besök. Ingen landningstävling kunde hållas. Men en Spitfire brummade vackert över våra huvuden under några minuter. Och Katjas fly-in-käk smakade smaskens.

###

Sveriges nationaldag 2010 var en speedad tillställning på Frölunda. Världens antagligen snabbaste ultralätta kom på besök för att bjuda så många SUF:are som möjligt på en demonstrationstur. Shark är en UL med infällbart landningsställ, elektriskt omställbar propeller, tuff förarplats  i tandem och makalösa fartresurser. Vi som prioriterat rätt bland plikter och nöjen denna dag sken ikapp med solen. Einar och Håkan K, svenska representanter för den Slovakiska tillverkaren, har fått en ny hållhake på klubbens fartfrälsta.

###.

Kjeller i Oslo skulle ha "Air Show" söndag 30 maj, med träning dagen före. Ett  bra tillfälle för träning i färdplanering och radioprat, tyckte Johnny Pettersson, och drog iväg dit på lördagsmorgonen, efter att ha väntat ut en regnskur. ”Dagligledaren hade varnat för att man kunde hamna i väntläge några minuter. Men det visade sig att uppvisningspiloterna snällt väntade på min landning istället, innan de startade. Radiokommunikationen innan jag vågade mig ner hade föregått på både svenska, engelska, norska och norskengelska. Det blev en kort visit, för nästa etappmål på resan låg i Göteborg, där Säve körde en ”barntillåten” flygdag med fly-in samma datum. Blåsig landning. Tankning med reprimand för att märkning med bränsletyp saknades vid påfyllningshålen. Grillat och småprat med ett gäng Dynamic-nyfikna. Och dagen hsöjdpunkt, en Spitfire. Sedan bar det hemåt via Visingsö. Begärde FL75 och det gick lugnt och fint, halvvägs i alla fall. Sedan blev det 3000 ända hem. Svårast på resan var nog att motläsa radiofrekvenserna. Det blev nog fel varje gång, men de är tålmodiga våra flygledare.”

###

Eliten i precisionsnavigering ställde upp som lärare när klubbens medlemmar erbjöds att prova på hur man tävlar i denna disciplin. Sammankallande var Janne Friskman, Swedish Ultraflyers, själv flerfaldig mästare. "Otroligt lärorikt och kul. Det känns inte längre ouppnåeligt att navigera med sekundprecision", summerade deltagarna.

###

När inget annat flyg går till eller från Arlanda kan man ju alltid prova med ultralätt. Det gjorde två flygare från Frölunda, efter telefonkontakt med berörda myndigheter och noggrant inhämtade klareringar -- och blev väl mottagna 16 april 2010. "Visst får ni det" blev svaret från flygledningen på frågan om man efter start bana 01 fick ta en sväng förbi tornet. Så det gjorde man.

###

Småbarnsfamiljerna Berglund, Grannas, Kornerud, Pettersson och Peyron samlades till spontangrillknytis på Frölunda den soliga Påskaftonen 2010. Småfolket tumlade runt i de sista snödrivorna, käkade korv, kastade leksaksflygplan och fick åka med i riktiga plan tills det var dags att kvista hemåt och måla ägg. "Det blir fler gånger", lovar initiativtagaren Calle B. Ungar och bättre hälfter förgyller flygarlivet.

###


Årsstämman 2010 hölls i klubbhuset onsdag 24 mars. Styrelsen fick ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret, och förtroendet att leda klubben ett år till. Våren har kommit med ljusa kvällar och dagsmeja, men tyvärr också  lera och vattenpölar, som gör banan tillfälligt olämplig för flygning. Men sådant kan ändra sig snabbt. I väntan på bättre före minns vi de fina stunder vi fick på fältet och i luften när snön var röjd och solen sken.  SUF-medlemmen Charlie Wingårdh hade göra fyra timmar med stor lastmaskin i jobbet att fösa ihop snön framför hangarerna till högar på behörigt avstånd från banor och parkeringsplatser..

###

Första veckändan i mars 2010 var snöovädren glömda och förlåtna, banan snöröjd och fin och flygvädret bästa tänkbara, med tjock, lugn luft i strålande sol. Alla klubbens plan var bokade och många sköna turer blev det mellan fikapauserna. Kaffe och kakor fick även några huttrande trike-åkare, på  blixtvisit i det snabbaste av den flygplanstypen, med vingar rensade från staglinor och master för att nå toppfarter på 100 knop. Snacka om blåsigt!

###

3 februari informerade Janne Friskman från SUF och Fräs-Erik Andersson från Ludvika om Riksnavigeringstävlingen och andra tävlingsformer där ultralätta kan hävda sig bland PPL-flygplan. Flera medlemmar tände på alla cylindrarna, så nu tar vi nästa steg: Funktionärs- och pilotutbildning, preliminärt andra och tredje vecksluten i april. Anmäl intresse direkt till Janne Friskman (kontaktuppgifter i Medlemslistan på myweblog). Tävla är kul och utvecklande. Med modern GPS-loggning blir det enkelt och rättvist

###.

30 januari 2010 var Frölundafältet snöröjt för andra gången denna vinter, och i utmärkt skick för flygning. Hangartaket skottades av ett tiotal medlemmar som jobbade sig svettiga trots femton minusgrader. Alla som inte hjälpte till sänder en tacksamhetens tanke till dem som ställer upp när det behövs! Bra utrustning för att värma motorer gör det enkelt att flyga även när Globala Uppvärmningen kommer av sig. Det friflygs, skolas, kontroll- och PC-flygs för fullt. Vilka vägar ett kontrollpass med Eurocub kan ta visas på bilden som ordföranden fick fram genom att samköra mobiltelefonens GPS-logg med Google Earth. Han svarar gärna på mejlfrågor hur man gör.

###

Låt bli att landa på is! skriver SUF flygchef på vår bokningssajt den 24/1-10. Samma dag kom Charlie Wingårdh undan sin islandning vid Gräsö med blotta förskräckelsen. Planets hjul sjönk under taxning ner i så kallad stöp-is. Som väl var gick det att baxa upp planet på fastare is och flyga hem. Lärdomen är att man aldrig ska landa på is som man inte först undersökt noga. Det räcker inte att veta att den är tjock. Är den dold av ett obrutet snötäcke, tillkommer förutom alla farligheter som snön kan gömma, att du måste behärska blekelandningstekniken. Den som tror att det ska gå att landa på vanligt sätt kommer att få skämmas inför klubbkompisarna om han försöker..

###

Kom ihåg klubbens 60-dagarsregel! Har du inte flugit på två månader gör du en kontrollstart med lärare, för att försäkra dig om att du är i flygtrim.

###.

Ett mycket uppskattat H50P-möte på vinterflygtema hölls i klubbstugan 15 december 2009. Calle Berglund benade upp mångfalden av tips och råd, och höll ihop diskussionerna, på ett föredömligt sätt. Som bonusmaterial berättade eskaderledaren Niclas Peyron om första dagsetappen på årets flygning till Friedrichshafen -- som blev en obehagligt realistisk övning i vad  kombinationen "target fascination", grupptryck, oväntad väderutveckling och uteblivna beslut kan ställa till med..

###

Fem SUF:are var i Slovakien och provflög Shark. Den gick 300 kmh i planflykt, utan luckor för de infällbara landställen. Styrelsemedlemmarna Claes Bjurå, Einar Edland och Håkan Karlsson räknar med att denna fina racer är kandidat när klubben ska köpa nytt plan. Jörgen Evang och Bengt Lind kan mycket väl tänka sig att köpa en för egen räkning. En var, vill säga...

###

Torsdag 3 december sken solen förföriskt över ett vindstilla Frölunda och Jocke von Scheele passade på att ta en tur med Urban Sigurd. Från marken syntes inte ett moln på hela dagen. Från luften kunde konstateras klart över land och lågt över Mälaren. Medvinden, som flygs väster om fältet för båda landningsriktningarna, gick precis i molnkanten. Det blev en intressant lektion i mikrometeorologi och några bildsköna landningsvarv.

###

Söndag 29 november utfärdade meteorologen PROB40-varning för dimma, och de blev mer än sannspådda. VFR-flygare som dristat sig alltför långt från våra grannflygfält i det inledningsvis soliga vädret tvingades till snabba val av alternativ. Två av dem hamnade på Frölunda..

###

Naturligtvis var det kanonväder för flygning lördag 21 november 2009! Fattas bara annat på dagen som Swedish Ultraflyers valt att markera sitt 25 årsjubileum med kalas. Einar och Håkan K började dagen med att ta Petter David till Bollnäs för att hämta hem Petter Cesar. Sedan blev det Dynamic-PFT för Jonas N. Johan S och hans lärare Jan-Olof flängde runt med Urban Sigurd i timmar för att öva landning på mer eller mindre officiella främmande fält. Dario och Johnny kvistade över till Skå Edeby med Ludvig Sigurd. Anders E luftade sin gyrokopter Johan Rudolf. Allt för att komma i form till kvällens samling på trendiga Café Kompott i Stockholm för mingel, mat och massor av flygsnack. Varvat med underhållning av sjöflygentusiasten Lars-Åke Stark, som har ett förflutet som informationsofficer i Marinen och förespråkare av militär flygspaning med UL-plan. Ett första kvartssekel med ultralätt i bästa sällskap kan läggas till handlingarna Ett nytt minst lika spännande har börjat.

###

Fira fyra på Frölunda var temat för lördagen den 24 oktober. Adam, 4 år, hade själv valt platsen där han ville ha sitt födelsedagskalas, berättar pappa Calle Berglund. Kamrater med mammor och pappor i släptåg kom och åt tårta, grillade korv och lekte lekar i den för ändamålet tömda hangaren. Vädret var inte det bästa för flygning, men inte sämre än att Petter David kunde förevisas i luften av Claes Bjurå. En modig pappa följde med på en tur runt fältet med Urban Sigurd. Adam vet redan nu var han vill fira fem, säger han. Frölunda, så klart!

###

Johan Sjöhag gjorde sin första EK-flygning fredag 23 oktober 2009. Eftersom Johan är första elev för SUF nye flyginstruktör Jan Olof Friskman, så var det även Jannes "första EK". Johan deltar i höstens UL-teorikurs och ligger bra till för att flyga upp för certifikat vid kursavslutningen i vinter.

###

Med flit och tur med vädret har Joakim von Scheele på kort tid flugit ihop tillräckligt många Eurocub-timmar efter certifikat för att få börja skola in sig på sjö. Vid första lektionen 5 oktober 2009 var det visserligen litet för mycket vind och alldeles för stora vågor för att ge sig ut på Mälaren.  Men att få med sig bensin och alla grejor ned till hamnen, pumpa och inspektera flottörer, tanka med sughävert plus allt annat runtomkring som skiljer sjö- från landflyg ska också tränas..

###

20 september 2009 gick två av tre EK-flygningar från Frölunda till Troslanda, med eleverna Per Danielsson och Michael Mackiewicz i Urban Sigurd respektive Ludvig Sigurd. Jimmy Rönnqvist och Hasse Thulin tog en tur norröver med Petter David, till bland annat Tierp.

###

Arbetsdagen den 12 september 2009 gynnades av sol och sensommarvärme. Sjö- och landplan tvättades. Ludvig Sigurd torrsattes och bytte från flottörer till hjul. Massor av sly röjdes i uthuggningen före bana 34. Sedan åts väl värmd ärtsoppa med tillbehör. Och Viktor Viktor, som fortfarande har tofflorna på, stack ut i skärgården, efter att ha fått sin beskärda del av putsen..

###

Kom ihåg att bjuda dina bekanta med sjöställen på en flygtur till paradiset! Tommy fick åka med Håkan A i Viktor Viktor till sitt älskade Södersunda på Runmarö fredag 28 augusti 2009. Turen blev dubbelt lyckad eftersom Ludvig Sigurd hängde på med Rolf L vid spakarna och Tommys jobbarkompis Gunnar i stolen bredvid.

###

Jag, Johnny Pettersson, och Tommy Ericsson i VPD, tillsammans med Mats och Andreas i VOD bestämde oss för att åka till EPWK, Wloclawek i Polen c:a 100nm söder om Gdansk, på Dynamic Fly-in veckoslutet 22-23 augusti 2009. Planen var att via Tomelilla gå via Bornholm och vidare till Polen. Men vädret var opålitligt så vi startade redan på torsdagen, och hamnade i Visby första natten (tack Gotlands flygklubb för utmärkt service). Fredagen gick färden över Östersjön ner till Polen. ca 2 timmar över öppet hav i mycket bra väder.  Fältet var en stor gräsplätt utan några större markeringar och vi landande till slut. Vi fick ett varmt mottagande med kalla drycker samt avslutning med Polsk middag med många rätter. Lördag blev det buss till staden Torun, för dåligt väder för flygning på förmiddagen. Eftermiddagens väder tillät tiotalet Dynamic´s att flyga en 1 timmes rundtur. Väl hemma hade ytterligare några Dynamic´s anslutit och grillen var tänd och stämningen på topp. Söndagen var den stora slottsorienteringens dag, eftersom lördagens väder inte tillåtit denna. 12 slott skulle identifieras från luften. 14 Dynamic deltog, dock inte de svenska, för vi måste bege oss hemåt för att hinna fram i god tid innan mörkrets inbrott. Färden gick via Bornholm till Tomelillas (www.esto.se) mycket välskötta flygfält, där ägaren av fältet väntade med lunch och Wienerbröd. Gör gärna ett besök där! Väl hemma väntade ett mindre Cb med regnskur rakt över fältet. Då är det bra med en timme i tanken och vi tog en tur runt Bålsta innan landning. Polen går bra att flyga i, flygledningen är bra. Det finns många sorters områden som kan se svåra ut att hålla reda på men efter lite aip läsning, koll på notam och färdplan går det över förväntan, i alla fall med Andreas som utmärkt konvojledare. EPWK har många segelplan och man förundras över den livliga aktiviteten och de många flygande ungdomar som finns där. Att träffa gamla MiG-Piloter som nu flyger Dynamic i stället var en trevlig bekantskap, dock lite svåra att förstå ibland. Det blev en 960 nm resa där boende, mat och transporter ännu verkar vara väldigt prisvärda

###

Hajen flyger! Den 19 augusti kom Shark i luften för första gången hemma i Slovakien. Planet är konstruerat för att kunna väga in som både UL och LSA. Marschfart över 250 kmh utlovas. Hemsidan heter shark.aero och Sverigerepresentanten är välkänd på Frölunda.

###

Kräftstjärtsvängen 2009 var en solig och varm tillställning. Massor av flygplan på plats, men också ovanligt många flygare som denna gång valt att komma per bil. Alla trivdes, mumsade lax och sörplade kräftor i fullsatt partytält. I vimlet sågs Petter Cesar och Petter David med besättningar från Frölunda. I vassen lurade Ludvig Sigurd, som tagit vägen via Hjälmaren för att på lördagen delta i Sjöräddningssällskapets evenemang på Vinön..

###

Fem Dynamic, bland dem Frölundabaserade SE-VPC, gästade Hede fly-in första helgen i augusti. 1200 betalande åskådare fick även se en JAS från F21 vråla förbi över flygparkeringen, där en norsk Cessna Bird Dog och en Tiger Moth tillhörde dragplåstren.

###

"Jag lovade min dotter Elin att när hon kunde simma ordentligt så ska vi ut och flygcampa", berättar Johnny Pettersson. "Nu var det dax att infria löftet. En natt på ön Fejan i fint väder prickades in, och det ser ut som att det kan bli fler campingflygningar med Elin". Med Viktor Viktor på plats i den lugna viken upptäckte en katt att flottörer är utmärkta fiskeplattformar. "Men när hon började blicka upp mot vingarna för att få ännu bättre sikt så blev hon snabbt ivägschasad."

###

Privatägda SE-VGB, som varit baserad på Frölunda, har bytt ägare. Gustav Bertil ska nu användas som skolflygplan i Malung. Henrik Finnström,  nyexaminerad instruktör, flög hem den fräscha Eurocuben eskorterad av familjens Dynamic..

###

Magdalena i fruntimmersveckan bjöd på sol, värme och labra brisar, så Johan Arveklint med sambo bestämde sig för att göra både Mälaren och skärgården, med fikapauser och matkontroller vid restauranger med sjöläge. Veckan före fick vår klubbstuga nattlig påhälsning av personer med dålig respekt för andras egendom och arbete. Polis utreder brottet.

###

På Sjöflygmötet i Stora Blåsjön sista helgen i juni representerades SUF av Charlie Wingårdh och Einar Edland. Einar flög till Gäddede med hjulförsedda "firmaplanet" Petter Cesar. Charlie kom bättre rustad med sin Kalle Ludvig på flottörer, och lät Einar lifta sista biten. Håkan Karlsson från SUF skulle också varit där, med Viktor Viktor, men fick motorproblem på vägen, som gick via föräldrahemmet i Kalix. Efter mötet flög därför Einar norrut och hämtade strandsatt flygare och ett trasigt cylindertopplock. Idag, 5 juli, är vår flygchef tillbaka i Kalix för att reparera motorn och flyga hem Viktor Viktor till Stockholm.

###

Stekheta dagar i månadsskiftet juni-juli 2009 ägnade Jörgen Evang åt att träna landningar och navigeringsflygningar. Siktet är inställt på att UL-certifikatet ska erövras innan sommaren är slut.

###

SUF's flygchef är på långflygning norrut med Viktor Viktor och skickar bilder att göra oss andra avundsjuka medan vi väntar på att Ludvig Sigurd ska komma i sjön. Johnny Pettersson har varit en tur till Siljan Air Park med Petter David, och före det gav han Marcus, 3 år, luftdopet samma dag som Frölunda fick besök av en snabb ultralätt, privatägd av SUF-medlemmen Bengt Lind.

###

Lördag 13 juni drog vi ut alla våra flygplan i regnet, hissade flaggan, tände grillen och väntade på gäster. Inte så många kom med flyg av förståeliga skäl. Men tillräckligt många hittade till Frölunda med andra färdmedel för att det skulle bli full fart både på matservering, spaka-själv med Eurocub och prova-på Dynamic och ultralätt sjöflyg. Så trots nederbörden sågs åtskilliga ansikten vändas uppåt när aerobaticuppvisningen brakade igång.  I år var det Daniel Ryfa som kom i Jak-55 och rev av ett riktigt tufft program under de låga molnen. SUF-fly-in har blivit en institution som håller i vått och torrt.

###

Oppfinnar Jocke'n på Thoresta (Charlie Wingårdh alltså) har skickat bilder på en ramp han byggt för att kunna parkera sitt sjöplan torrt. Litet järnskrot som han hade på bakgården, några skivor formplywood och ett par släpvagnsstödhjul var allt som behövdes. Och så litet händighet med kaptrissa och svets, förstås. Charlie var en av de aktiva SUF-medlemmar som kom till den mycket intressanta träffen  med flygpsykologer på H50P-kvällen 1 juni.

###

Joakim von Scheele flög upp för UL-certifikat lördag 30 maj 2009 på Frölunda. Examinator var SUF:s skolchef Einar Edland. Dagen innan var det examen på Ålleberg för årets UL-flyglärarkurs. Bäst i klassen blev Jan-Olof Friskman, som  ska förstärka SUF:s lärarkår. Hans kurskamrater kom från Falköping, Siljansnäs, Malung och Umeå.

###

Den låga bron i Stäket öppnade 13 maj för ett flygplan. DC-.3:an som stått parkerad vid Skokloster hade lastats på en pråm för transport till Karlsborg i två knops hastighet. SUF:are som flög i närområdet vid halvfem-femtiden fick se  händelsen från första parkett.

###.

Lördag 9 maj 2009 städades hangarer och klubbstuga, tvättades flygplan, röjdes sly och kärrades jord, byttes hangarportar och vajrar, oljades trädgårdsmöbler, justerades sjöflygramper, med mera. Sammanfattningsvis -- en arbetsdag där det mesta blev gjort av det som planerats. Det energiska gänget som hörsammat kallelsen kunde efter väl förrättat värv smörja kråset med ärtsoppa och ostmacka.

###. 

Sjöflygsäsongen 2009 har börjat! meddelade Håkan Karlsson vid lunchtid 7 maj 2009. Han och Claes Bjurå har på rekordtid bytt Viktor Viktors hjul mot flottörer, fått ekipaget årsbesiktigat, och avslutat med den numera traditionella rivstarten från gröngräset, mot Brofjärdens blå böljor. Klubbens alla sjöflygare gör Vågen! Kvar på hjul blir garanterat Petter David, som Thomas Hasselblad och Lars Wiborg tog på en skön sväng till Köping veckan före.

###

Söndag 26 april bjöd på litet mer vind än önskat för planerad EK-navigeringsflygning. Men det fanns annat att öva på för de fyra som bokat Urban Sigurd med lärare denna dag. För Micke, som tog sista passet, handlade det om simulerade motorstopp och nödlandningar.

###

Fredag 17 april var det många som smet från jobb och andra plikter för att njuta av det perfekta flygvädret på Frölunda. Bland vårtecknen noterades att Ludvig Sigurd tagits ur vinteridet för att servas och ställas på flottörer. På skolsidan gick det för fullt med elever från när och fjärran, inte minst Malung.

###

Dag 6, hemresa. Start från Coburg efter att värsta morgondiset lättat. Tankning och uthämtning av matsäck i Stendal. Över Östersjön på färdplan. Tankning i Sjöbo, där klubben generöst bjöd på språngfika med smörgås. 80-knopsgrupperna hemma på Frölunda lagom till middagen.

###

Dag 5, andra dagen på mässan. Strålande vackert vårväder. Tid att titta närmare på saker man sprungit förbi dagen innan. Tid att titta på flyguppvisningarna över ett glas med något läskande på soldränkt uteservering. Dags att planera för den långa hemresan, som enligt meteorologen kan äventyras i slutänden av ett lågtryck som närmar sig Skandinavien. Beslöts därför att forcera färdplanen för lördagen (dag 6) och försöka hinna ända hem. Det betyder start i ottan från Coburg, rakaste vägen genom Tyskland utan utvikningar mot sevärdheter, och kortaste möjliga uppehåll för mat och tankning i Stendal och Sjöbo. Med litet tur och medvind ska det gå!

###

Dag 4, heldag på småflygmässan Aero 09. En jätteutställning på klassisk flygmark: Det var här som von Zeppelin byggde luftskepp och Dornier kölsträckte flygbåtar när förra seklet var ungt. I nådens år 2009 är det ultralätt och light sport aircraft som dominerar, och det visades hur många varianter som helst på temat. Från sagolikt  linjesköna snabbflygare till snurrigaste gyrokopternyheterna och de buskigaste av buskflygplan. Påtagligt många skandinaver besöker den här mässan. Bland utställarna utmärkte sig Dynamic-tillverkaren med svensk personal: Einar och Håkan K från Swedish Ultraflyers ingick i bemanningen, här i rollen som framgångsrika återförsäljare.

###. 

Dag 3 förbereddes flygning från Coburg till Friedrichshafen med lunchstopp i Tannheim. Meteorologen varnade för ett område med låga moln och reducerad sikt som spärrade vägen, varför starten uppsköts. Klockan ett fanns fortfarande inget löfte om väderförbättring. Flygplanen lämnades därför i Coburg och vi tog buss till Friedrichshafen, för att säkert hinna fram till bokat hotell och målet med resan, flygmässan Aero 09.

###.

Dag 2 började med bra väderprognos och plan att luncha i Luneburg och sedan fortsätta till Coburg. Flygningen gick i allt bättre väder. Ärtsoppan och korven till lunch var en prisvärd delikatess. I Coburg hade det lyckats eskaderledningen att med kortast möjliga varsel hitta utmärkt förläggning och ett matställe i gamla stan som kunde förse hela gänget med tyskt gemyt, bier, bratwurst, schweinebraten, sauerkraut och knödeln. Och det bästa av allt, nu är vi på tidtabell igen!

###

Dag 1 på eskaderflygningen till Friedrichshafen slutade oplanerat i Sövde, där lokala flygklubben i all hast fick ordna nattläger åt dryga tjoget plan med besättningar. Dåligt väder hade sinkat flygningen som bara skulle gjort ett lunchstopp här. Nu kortas  rutten genom Tyskland dag 2 och 3 i ett försök att vinna tillbaka förlorad tid.

###

Dagen D minus tre planeras det för fullt i stugorna inför eskaderflygningen till Friedrichshafen och AERO 09. Co-piloten i SE-VKL planerar att släpa med sig sin laptop och försöka lägga upp dagsrapporter från resan här på Klubbnytt. Så titta in då och då om du vill veta hur det går!

###

25 mars 2009 anlände Ludvig Ivar tullad och klar till Frölunda. Äntligen. Tekniske chefen tog omedelbart in flygplanet i varmhangar  för att göra 25-timmarsservice inför resan till Friedrichshafen. Jämnt en vecka tidigare tog Thomas Hasselblad och Håkan Ahlström bilen till Alvesta/Smålanda, där SE-VLI väntat på väder att flygas till Roskilde. Denna gång lyckades det, trots kraftig blåst och saktfärdiga danska myndigheter. Planet blev dock kvar på Smålanda, där det plockades upp idag, för en hemresa med singelpilot, i bästa tänkbara väder. När klubbfrekvensen rattades in i höjd med Gnesta visade det sig vara full trafik i landningsvarvet.

###

Två Dynamic och två Eurocub från Frölunda flög till Malung lördag 21 mars. I motvinden hade de långsammare maskinerna en snittfart över mark på knappt 60 knop. Fika och grillad korv vankades efter landning bana 34. Flygklubben i Malung håller på att få nytändning tack vare UL. SUF's skolchef och flygchef lånar genom sin firma ut sig och en Eurocub för att utbilda UL-flygare från trakten. Ett par medlemmar äger redan en Dynamic och klubben har planer på att skaffa fler UL-plan, däribland gärna en Eurocub på flottörer. Malung/Skinnlanda ligger perfekt för sjöflyg, med Dalälven inpå knutarna. En Piper PA-28 från tidigt 60-tal som varit klubbens arbetshäst i många år kom till klubben på flottörer -- så vitt man vet den enda PA-28:an i Sverige som gått på sjö. Helgens evenemang var ett improviserat fly-in -- det "riktiga" går av stapeln på sommaren, vecka 29, i samband med Dansbandsfestivalen. Då åker vi väl dit igen, och svänger våra lurviga?

###. 

Andra försöket att flyga SE-VLI till Danmark började med en lovande prognos och gick i strålande väder ända till sjön Bolmens sydspets. Där mötte en  molnskärm med undersida 1200 fot, och som några kilometer längre söderut gick ända ner i trädtopparna. Men nu hade vi kommit så långt att det kanske vore smart att parkera och ta tåget hem? Sagt och gjort. Nu väntar Ludvig Ivar på tredje gången gillt i hangar på  Smålanda i Alvesta.

###

Fettisdagen 2009 låg Frölunda under ett bländvitt snötäcke. Som inte var tjockare än att det gick utmärkt att starta och landa med skolflygplanet. Så att Jan Balcy kunde göra en PFT och Joakim von Scheele få en flyglektion, bägge med Håkan Karlsson som lärare. På plattan stod som mest fyra flygplan under rangerandet för att få in Viktor Viktor i varmhangaren för tillsyn.

###

SE-VLI flög tur och retur Frölunda--Ödeshög på Alla Hjärtans Dag. Avsikten var att ta sig till Roskilde, Men strax norr om Gränna tog det fina vädret slut, och vädertjänsten vågade inte lova att bättring skulle ske innan dagen lidit för långt.

###

7-8 februari 2009 stod Ludvig Ivar klar för flygning till Danmark och förtullning. Men vädret ville annat. Nu hoppas ferrypiloterna på bättre lycka nästa helg.

###

Isen låg snötäckt i vikarna runt Gräsö/Malbådan när Charlie tittade till sitt sommarställe i januari 2009. Flygningen dit gick via en mellanlandning på privat fält (Gråmunkahögar) norr om Uppsala. För oss som drömmer om kommande sjöflygsäsong bifogar befälhavaren på Kalle Ludvig en sjösättningsbild och ett utflyktstips: Samla på fyrar!

###

5 januari 2009 var Charlie Wingårdh ute och luftade sin privata CH-701, med sedvanlig tankning på Frölunda. På vägen mötte han Einar Edland, flygandes Dynamicen SE-VPC, som ägs av importören LSAS. Med färdtillstånd från Bromma Tornet blev det också en sväng över Globen innan det var dags att landa hemma på Thoresta.

###

Vår flygchef och vice tekniske chef Håkan Karlsson drar ett tungt lass på Frölunda. Men den som nästa gång ser honom slita så här kanske kan tipsa om att flygplan kan gå själva, så länge det finns bensin...

###

Vilka nya bestämmelser som särskilt berör UL-flyget är viktigt att känna till. Conny Falkenby från KSAB vet bättre än de flesta och delade med sig av kunskapen på klubbens H50P-möte 5/11-08. Medlemmar som inte var där rekommenderas att be närvarande flygkompisar om en kopia  på Connys lista..

###

Bengt Johansson "flög upp" för UL-sjöbehörighet den 3 november 2008. Han är entusiastisk flygare alltsedan en artikel om SUF i Dagens Industri för ett halvdussin år sedan fick honom att lossa greppet om bil- och båtrattar. Som sjöflygare kommer Bengt i framtiden att ta fågelvägen när han ska hälsa på storebröderna på deras sommarställen i Stockholms skärgård.

###

Oktober har bjudit på några riktigt fina flygdagar, och ibland är kameran med, och plockas fram, vid de rätta tillfällena för att föreviga härligheten. Som Johnny Petterssons bild från förarplats i SE-VPD på final bana 34.

###

Sjöflygsäsongen lider mot sitt slut och tre Eurocubbar med flottörer har de senaste veckorna landat och bytt om till hjul på Frölunda. Klicka på bilden till höger så får du se en video tagen när "JR" gräslandas av Håkan Karlsson i början av oktober.

###

SE-VLI är äntligen vägd, besiktigad och flygklar. Nu återstår endast formalia innan medlemmarna kan ta den i trafik. Einar Edland provade accelerationen med olika propellerinställningar i högfartstaxning en vacker höstdag. Samma dag bjöd på bästa tänkbara förhållanden för en frisering av Frölundafältets gräs, som är ovanligt frodigt efter mild och fuktig sensommar/förhöst.

###

Maroan "Marre" Eddaoui flög sin första ensamnavigering under skolning (EK-nav) den 23/9-08. Resan gick Frölunda-Troslanda t o r i oklanderligt väder. Håkan Karlsson hade sånär fått en bevingad medresenär på en tur med sjöplanet för litet sedan, men den förtrollande flygaren ångrade sig när det var tankat och klart...

###

Vingarna monterades på Eurocub SE-VLI torsdag 18 september.

###

Kent Börjesson flög sin första EK 14/9-08. Grattis!

###

H50P-mötet 10 september var föredömligt välbesökt. Flygare som kände sitt befälhavaransvar fick där information om problemet flygning i kontrollerad luft utan färdtillstånd av Ulrika Svensson, flygsäkerhetsanalytiker på Luftfartsstyrelsen. Efteråt diskuterades Beslutsfattande utifrån egna flygerfarenheter och med ledning av KSAK kompendium. SUF's Johnny Pettersson var sammankallande och -hållande.

###

Söndag 31 augusti hämtade YVV Hannes vid Kallhällsbadet och flög vidare till en brygga vid Farsta Gård för att leverera en presentflygning till Hannes kompis Manfred, som bor i Skogås. Måndag den 25 augusti tog Hasse Thulin med sig en granne på en tur i VPD till EFGE Genböle i Åbo skärgård för att hälsa på Dragsfjärds Flygklubb

###

”Barkis-Björn och jag tog en tur till Baldersnäs i SE-YLS", berättar Johnny Pettersson: "Att flyga över Vänern var en otrolig upplevelse, i alla fall med flottörer under planet. Vatten till horisonten. Det är ett väldigt sjöflygvänligt område med många platser att lätt lägga till med flottörplan. Väl framme väntade förbokat billigt vandrarhem i form av kupé i gammal tågvagn i sann ”På spåret” anda. Kupé och tillhörande frukost fick väl godkänt. Kvällens middag bjöds det på om man stannade till söndagen då själva Ahrenbergdagen var. C:a 15 sjöflyg, flygande gummibåt, ballonger, ett antal modellflyg och några rundtursflygande helikoptrar blev behållningen för oss och den betalande publiken, som var överraskande stor. Det hade varit någon form av tävling i annonsen i Aftonbladet som vanns av en yngre kvinna som överlät åkturen till sin man. Han fick en skön åktur i SE-CXE. Folk var väldigt nyfikna och vi fick många frågor. På hemvägen blev det rote med SE-YJR en bit in på Vänern, där vi åkte till Björns släktingar i Karlskoga för att inta, en till stranden framlevererad, lunch från McDonalds. Tillbaka i Frölunda sjöflyghamn visade tachometern att vi loggat totalt 5,2 timmar på resan.”

###

22 augusti 2008: Inte bästa vädret, men en flygbar dag med både land- och sjöskolning. Och två nya certifikat -- grattis Mikael Löfgren och Leif Svensson!

###

Till Norrtäljes fly-in 16-17/8 tog sig tre UL-plan från Stockholmstrakten: En Eurocub från SUF och två Mitchell-vingar från Barkarby. Mycket moln, och visning av BHT-1, ett litet ensitsigt flygplan som konstruerades och byggdes i ett exemplar just här för drygt 60 år sedan, blev behållningen..

###

Kräftstjärtsvängen 2008 missade ett antal besökare söderifrån på grund av dystra  väderutsikter. Men de som vågade sig dit rapporterar om välsmort arrangemang och stort gemyt. Festen på lördagskvällen ville aldrig ta slut...

###

Elin Pettersson glömmer sitt gosedjur på landet och gråter otröstligt hemma i stan. Pappa Johnny, alltid på hugget för att  flyga UL-sjö ser sin chans att bli vardagshjälte....  Klicka här för att läsa om en lättviktig räddningsaktion i fruntimmersveckan 2008.

###

Fyra UL-plan flugna av medlemmar i Swedish Ultraflyers besökte Svenska Sjöflygföreningens årsmöte och fly-in på Sollerön 27-29 juni 2008. Gustav Bertil hade tagit turen om Näsåker i västra Ångermanland på vägen dit. Ludvig Sigurd och Johan Rudolf mellanlandade vid Kalle Ludvigs sommarviste på Gräsö på hemvägen. Alla var överens om att resan och mötet var en höjdare. Ännu bättre blir det nästa år när evenemanget går av stapeln i Stora Blåsjön i norra Jämtland!

###

Vecka 26/08 sjösattes SE-YLS och SE-YVV på flottörer. Ludvig Sigurd kom i trafik först. Och först att läsa och reagera på meddelandet om detta var Johnny Pettersson, som genomförde sin sjö-PFT m/08 onsdag 25 juni.

###.

Sex tjejer och tio killar deltog i Ungdomsflyglägret 2008, arrangerat av Swedish Ultraflyers 13-15 juni. Lättsam teori varvades med simulatorflyg och praktik i form av provlektioner och spaka själv i Eurocub, Dynamic och Jabiru. Fyra flygningar hanns med åt  var och en av deltagarna, trots knepigt väder = nytt rekord, tack vare helhjärtad insats av klubbens medlemmar och flyglärare. Rolf och Meta Lewander stod som vanligt för det omfattande arbetet runt omkring. Facit: Succé för tredje gången i rad.  Observatörer från Örebro och Backamo, som ska dra lasset kommande år, såg och lärde.

###.

Mest långväga gäster på Swedish Ultraflyers fly-in 2008 var Helga och Gunter Klein i en gul och blå FK-9 med registrering D-MMHK. Tre Zenairer gav metallglans åt flightline, två av dem hade flugit upp från Västergötland. Vädret försenade Ian Scotts aerobatic-uppvisning, men så sprack det upp och publiken fick en föreställning det rök om. Zenair 701 betraktades av tävlingsledningen som favoriter i landningstävlingen, som i år innehöll momentet landa över hinder. Men Mats Kornerud, flyglärare UL-A och UL-B, visade att det går lika bra med Eurocub och såg till att vandringspriset stannade i klubben.

###.

Medan våra tekniker jobbar för att få först Ludvig Sigurd och sedan Viktor Viktor på  flottörer lånar två privata Eurocubbar bryggplats i sjöflyghamnen. Onsdag 11 juni kom regnet som gav Gustav Bertil rätta glidet under tofflorna  för att starta från Frölundas stråk 16 och landa på Mälaren.

###

När det inte är någon trafik på Bromma kan man få flyga ganska fritt över Stockholm. Det gjorde Niclas Peyron lördagen den 7 juni.

###

Johnny Pettersson smög i veteåkern en fredagskväll för att fotografera landande klubbkamrater. Varken fotograf eller flygare skäms för resultatet. Söndagen därpå bjöd Johnny några arbetskamrater på en tur över Mälaren i flygande Dynamic-fläng.

###

Söndagen den 25 maj 2008 fick Frölunda besök av framtiden. Ett stort gäng modellflygande ungdomar från Vallentuna kom för att prova flygning i full skala utan att behöva investera hela barnbidraget. Det blev succé, precis som förra gången ungdomsledaren Bo Gårdstad samarbetade med Swedish Ultraflyers.för att entusiasmera nästa generation UL-flygare.

###

Anders Ekebacke flög upp för UL-certifikat på Frölunda fredagen den 23 maj 2008. I hangaren pysslade vår flygchef och tekniske tusenkonstnär Håkan Karlsson med att sätta Rolf Lidbloms Eurocub på sina splitter nya flottörer: "Det är mycket skruva på och skruva av innan allt är på plats, rätt riggat och rostskyddat".

###

21 maj provflög Håkan Karlsson vår nyrenoverade och nybesiktigade Eurocub SE-YVV, som efter påfyllning och luftning av bromssystemet  är klar för trafik. Skolning skedde denna dag med såväl inhyrda som privatägda sporrhjulsflygplan, utöver klubbens egen Yusse..

###

7 maj 2008 bjöd på bästa tänkbara flygväder. Många medlemmar och elever på SUF flygskola önskade att klubben hade fler Eurocubbar i trafik. Och blev snabbt bönhörda tack vare att Hasse Thulin och Roffe Hägg kastade sig över 100-timmarstillsynen på SE-YUS

###

En i raden av WT-9 Dynamic som just nu pryder Frölunda flygfält är Malungs SE-VPT. Den ska levereras så fort första gänget är influget.

###

25 april 2008 mötte Frölundas Dynamic en finskregistrerad systermaskin på Norrtälje/Mellingeholm flygplats. Besättningen på OH-U474 berättade att de var på hemväg efter en långresa i norra Europa. Närmast kom de från Bornholm via Visingsö. Efter övernattning skulle färden gå vidare hem till Helsingfors-Malmi via Mariehamn. På Frölunda flockades samma dag WT-9:or med olika hemadresser på flight line, som ett tecken på välförtjänt framgång för importören LSAS.

###

Lagom till högsäsong för UL-flygande börjar våra hårt arbetande tekniker komma ikapp med maskinparken. Vecka 17/08 kommer Viktor Viktor i luften igen efter välbehövlig renovering på fabrik. Och Ludvig Sigurd kommer på flottörer så snart tofflorna fått vårputsen och bryggorna sjösatts.

###

Repetitionsmötet 2008 samlade elva delägare som uppdaterades om rutiner och regler för flygandet i klubben. Sex styrelsefunktionärer höll i pekpinnarna. Repgubben Kevin Rebenius förenade nytta med nytta och gjorde sin obligatoriska årliga PFT med flyglärare på morgonkvisten före. Funktionären Thomas Hasselblad (kassör) förenade nöje med nöje och tog hojen till flyget i det vackra vårvädret.

###

 

24 mars 2008 fick vi ett rejält snöfall över Östra Svealand. Johnny Pettersson hade planerat att flyga Karlskoga t o r på förmiddagen och fick väderbriefing från både AIS/MET och Arlandameteorologen som kunde tolkas som att han skulle hinna före snön med god marginal... Dagen innan var SE-VPD på en tur utan väderdramatik över centrala Stockholm med Johan Arveklint vid spakarna.

###

16 mars 2008 var en "nästan sommardag" med full flygaktivitet på Frölundafältet. Tre Eurocubbar, två Dynamic och en CH-701 såg till att det sällan var tomt i trafikvarvet.

###

Årsmötet 2008 fyllde klubbstugan till bristningsgränsen med röstberättigade medlemmar. Som beviljade den gamla styrelsen ansvarsfrihet och valde ny ordförande (Niclas Peyron) och ny kassör (Thomas Hasselblad). Avgående på ordförandeposten,  Ingemar Söderlind, avböjde omval på grund av tidsbrist, medan "gamle" kassören Thomas Hamberg, såg sig nödsakad att hoppa av mitt i sitt förordnande, eftersom han börjat jobba i Sandviken och fått ännu svårare att hinna med klubbarbetet.

### 

5 mars 2008 provflög Björn Eriksson i Ludvig Sigurd och Rolf Lidblom i Gustav Bertil finalen till den kommande förlängningen av stråk 25. Käppen som markerar tröskeln syns på bilden mellan vingspetsen och flygplanets skugga på marken. Vid en Dynamic-flygning dagen innan, i inte fullt så strålande väder, konstaterade Johnny Pettersson att ljuset finns över Stockholm

###

Lördag 16 februari bjöd fint tillfälle att öva sidvindslandning på Frölunda. Den som valde att ta vinden från vänster fick också brottas med lätt medvindskomposant. Tufft men rättvist.

###

En måndag mitt i vintern surrade flygplan som vårflugor runt Frölunda. Petter David fick en solskenstur till Gävle. Ludvig Sigurd hölls varm av Olle Dahlstedt och Jesper Grannas. Bollnäskamraterna damp ned på hemväg från Vängsö där de hämtat en MFI-9 med sin Dynamic SE-VPG som transport.

###

Onsdag 23 januari luftades Ludvig Sigurd av Jesper Grannas och  Björn Eriksson. Varm klubbstuga och nybryggt gratiskaffe lockade ett Dynamic-besök från Trosa.  Men Charlie Wingårdh hade bara tid för en studs och gå med CH-701:an nnan det bar hemåt till Thoresta igen.

###

En ny Dynamic har gjorts leveransklar i ett garage på Frölunda Gård och "förhalades" över veteåkern till flygplatsen söndagen den 13/1-08. Ett styvt jobb i leran! Köparen till flygplanet finns i södra Sverige.

###

Skölj hjulkåporna ordentligt! uppmanar vår flygchef Håkan Karlsson på förekommen anledning. När han efter första snön på nyåret 2008 skulle inspektera bromsarna på Petter David ville kåporna inte släppa taget vid demonteringen. Vajern som ska avleda statisk elektricitet till marken hade frusit fast i lera som inte spolats bort. Förutom risken att även hjul och bromsar fryser fast, så medför  lera -- eller snöslask -- i kåporna högre flygvikt. Det kan handla om åtskilliga kilon, har webredaktören själv konstaterat vid en tidigare avkåpning för att undersöka varför det rullade så dåligt....

###

21 december flög Johnny Pettersson med Petter David på en rekognoseringsrunda för nästa Vasalopp. Med ombord fanns 4 kg extra utrustning som är obligatorisk vid fjällflygning. "Dock ej skidor eller snöskor..." Se Johnnys illustrerade berättelse genom att klicka på bilden.

###

20 december skolkade nissarna Björn Eriksson och Thomas Hasselblad från tomtebestyren för att lufta Ludvig Sigurd och Ludvig Olle i strålande sol. Om flygvädret kunde de berätta att det hade blåst 35 knop på höjd och varit ganska turbulent i varvet, men att markvinden var beskedlig. 

###

Dan före Lucia 2007 fylldes av hangararbete (belysning och målning), 100-timmarstillsyner på privatkärran SE-VGB och på Bollnäs Flygklubbs SE-VLC, Dynamic-inflygning, samt övning i flygutprovningsmetodik för elev med hembyggt flygplan. Ledig tid i Petter David, Ludvig Olle och Ludvig Sigurd utnyttjades nästan till brädden för friflygning. Mycket mer går knappast att göra av sex ynka timmar dagsljus..

### 

Nya klubbregler för behörighet att flyga vår sköna WT-9 Dynamic gör att verksamheten går på högvarv i decembermörkret. Johnny Pettersson tillhör dem som hoppas vara klara med intypningen före jul. Och det ser lovande ut. Tisdagen den 4/12 tillät molnhöjden visserligen inte mycket mer än att träna start och landning. Men gav desto bättre utrymme för grundlig daglig tillsyn, fördjupat studium av flyghandbok samt koncentrerad torrflygning för att bekanta sig med den avancerade instrumenteringen.

###

Lördag 17 november 2007 blev årets sista sjöflygdag. Claes Bjurå fick en fin tur med bland annat lunchstopp vid hemmabryggan i Norrviken/Sollentuna. Dagen därefter flög Håkan K upp Ludvig Sigurd från hamnen till det alldeles lagom leriga fältet, som bjöd på fint glid under flottörerna. Byte till hjulställ beräknas klart i mitten på veckan.

###

5 november flög Håkan Karlsson och Håkan Ahlström en sväng med Ludvig Sigurd för att se hur mycket den senare hunnit glömma under sin konvalescens. Tre timmar och elva mellanlandningar från Tullgarn i söder till Biskops-Arnö i norr fick Håkan A att tro på ett sjöflygarliv efter detta.

###. 

Onsdag 31/10-07 ledde Johnny Pettersson en H50P-kväll på temat stall-haverier. Inför smockfull klubbstuga redogjorde besättningen vid haveriet med  klubbens Dynamic i våras för sin övning: Under typinflygning tränades stall och vikning rakt fram, från 2000 fots höjd, med avdragen motor. Vad som sedan hände är höljt i dunkel, så när som på att det konstaterats att planet låg i flatspinn när det träffade trädtopparna. Varken lärare eller elev har annat än fragmentariska minnesbilder, på grund av sina trauman. Vad som kan ha hänt, och vad flygförarna borde ha gjort, beskrevs pedagogiskt av kvällens gästtalare Rolf Björkman från KSAK. Tidigare samma dag hade Johnny en högtidsstund i skärgården: ”Prickade in en kanondag som avslutning på min sjöflygssäsong. Tog med datorn för att finslipa min presentation inför kvällens H50P möte. Och jag kunde inte låta bli att prova om det gick att "surfa" samt fjärrstyra datorer på arbetsplatsen ifrån skärgården. Aftonbladets löpsedel talade om snö i nästa vecka och här satt man i solen på en strand, plockade snäckor, åt medhavd lunch i god värme.” Så nu vet alla SUF:are vad Johnny Pettersson egentligen håller på med när växeln svarar att han jobbar hemma idag.

###

Fredag 26 oktober 2007 övades start och landning med Gustav Bertil och Viktor Viktor. Det disiga höst-högtrycksvädret tillät inte så mycket mer. "Men det var ändå värt besväret att få komma i luften", tyckte både friflygare och elev.

###

Flygplanen tvättade och vaxade. Ny telekabel med anslutning för webkamera nedgrävd under bana 16. Ogräs runt tankanläggning och hangarplattor borttaget. Ena sjöflygbryggan torrsatt. Nya gräsklipparen rundsmord. Detta och en hel del annat blev gjort på arbetsdagen 22/9, som gynnades av bra väder och många frivilliga. Claes Bjurå ledde och fördelade arbetet, Niclas Peyron bjöd på ärtsoppa, och Per Lindqvist ställde upp med grävmaskin.. Flyglärarna Thomas Samuelsson och Håkan Karlsson var extra snabba med svampar och putsduk, för att kunna ägna resten av dagen åt att flyga till Piteå och träffa släkt och vänner.

##

18 september 2007 gjorde Adrien Bérard sin första soloflygning i SE-YUS. Vid markradion stod hans flyglärare Håkan Karlsson och kunde konstatera att premiärnerverna höll. Från Skå Edeby kom i samma veva två glada flygare i en PA-28, som inte såg ut att vara en dag yngre än de själva. "Men pigg i kraft av sina 180 hästar". Och bullrig. Efter fika och provsittning av SUF:s läckra Dynamic demonstrerade deras dånande start hur svårt det är att vara god granne när man åker normalklassat.

###

Klubbens nya Eurocub SE-VLI beräknas vara i trafik före september månads utgång.

###

18 sjöflygplan mötte upp  till träffen i Baldersnäs fredagen den 24/8-07, däribland SE-YLS med Claes Bjurå och Arne Redelius.  Vindstilla väder gav 2:30 tim restid från Brofjärden nedanför Frölunda. Idylliska Baldersnäs i Värmland regeras av TV-kändisen och sjöflygkramaren Ingvar Oldsberg, som bjöd flygarna på lunch, middag och underhållning. Hemresan gick i rykande medvind på 1:40 tim. GS var som mest 116 kt.  "Tuffast var att taxa in i hamnen efter landning i lä av en ö. Men det gick", berättar Claes.

###

Hans Thulin och Rolf Hägg tog SE-VPD på en tur till finska Österbotten för att hälsa på Roffes kusiner. Flygningen gick från Frölunda via Sundsvall och Umeå till Kokkola med tiderna 1:35, 0:55 och 0:40 på delsträckorna i medvind på upp till 37 knop och med en fantastisk vy över Bottenhavet på FL75. Efter släktträff i Kronoby, som är klassisk svenskbyggd, bar det hemåt 17/8 i motigare vindar, som krävde omtankning i Gävle. Total flygtid blev 8,8 tim inklusive en halvtimmes demo för UL-flygare i Kokkola.

###

20 augusti tog vi upp Viktor Viktor ur sjön för att återställa balansen mellan klubbens flottör- och hjulflyg. Håkan Karlsson räknar med att bytet från sjöställ till landställ går på två dagar. En vecka tidigare tog han Kjell Nordström, provflygare av stora plan och överlärare för UL-flyget, på en sjöflygning med Eurocub som väckte stor uppskattning.

###

Kräftstjärtsvängen 2007 besöktes av fem plan med SUF-anknytning. Per Lindqvist med SE-YSE och Charlie Wingårdh med SE-VKL slog följe med Håkan Karlsson i SE-YVV och i svansen på sjöflygtrojkan hängde Rolf Lidblom och Håkan Ahlström med SE-VGB. Väl framme i Siljansnäs efter en ofrivillig mellanlandning i Sala-trakten där molnen gick ända ned i backen, väntade vår nya Dynamic SE-VPD som flugits dit av Einar Edland två dar tidigare. Ytterligare SUF:are hade tagit sig till skådeplatsen per bil och det var ett stort och glatt klubbgäng som samlades i partytältet på kvällen. I skrivande stund är det endast VGB som återstår att flygas hem från Dalarna. Vädrets makter var inte nådiga mot deltagarna i år.

###

                                 Med sjöflyg kommer man nära sina vänner i skärgården. Den 5 augusti 2007 tog Charlie Wingårdh en tur med sin Zenair 701 från Bro till Vettershaga för att hälsa på klubbkompisen Andreas Hessle.

###

Thomas Samuelsson och Håkan Karlsson flög SE-VPD till danska tullflygplatsen i Roskilde 18/7-07 för att få de rätta stämplarna i fångeshandlingarna.

###

Tisdag 10 juli var typisk för sommaren 2007 -- ostadigt väder, men OK att flyga. Det gjorde bland andra Christian Ågren, som fick sin första EK i Ludvig Olle. Och Håkan Karlsson som med Ludvig Sigurd provade en ny startmetod från land med sjöflygplan. "Det gick hyfsat, men startvaggan behöver förbättras på ett par punkter", blev betyget.

###

 Sjöflygföreningens årsmöte 2007besöktes av tre flottörförsedda UL-plan spakade av SUF-medlemmar: Klubbens egna YVV och YLS bemannade av Einar Edland och Håkan Karlsson med fruar; samt VKL med Charlie Wingårdh och Thomas Hamberg ombord. Einar och Håkan hade ärende dit som styrelse-medlemmar i SSA och Thomas som föredragande av ett H50P-seminarium. UL etablerar sig allt starkare som den nya inkörsporten till det sköna sjöflyget!

###

Den  gula Eurocuben som importören Lsas haft parkerad på Frölunda sedan i höstas, hittade en svensk köpare till sist. Veckan efter midsommar hämtades SE-VLC av nya ägarna Bollnäs Flygklubb, som pejlat ett växande intresse för att flyga UL i en annars nedåtgående trend för verksamheten. Lokaltidningen  Ljusnan skrev inspirerat om den lyckliga tilldragelsen.

###

Johnny Pettersson, SUF: "När jag började flygutbildningen hösten 2005 var ett av målen att kunna hämta sonen Mattias med flyg där han bor med sin mamma. Söndag den 24 juni 2007 blev första gången per sjöflyg. Landade i Vätö kanal och plockade upp honom vid bryggan. Bra mycket roligare än att åka bil i tre timmar."

###

 Årets Ungdomsflygläger blev åter en succé, trots regn sista dagen., berättar Rolf Lewander: "Då kunde vi istället ägna oss åt mycket realistiskt cyberflyg tack vare Daniel Matsson från G-kraft (www.g-kraft.com). Dessutom kunde vi se  Leif Mårds fina Jodel-bygge och avsluta med ett besök på Arlandamuséet som öppnade bara för oss. Alla 14 elever fick tre flyglektioner var och minst en rundflygning över Stockholm eller Mälaren. Varvade med 12 teorilektioner i ämnen som flyglära (Nils von  Koch) , tävlingsformer för flyg (Claes M Johansson), avanceflyg (Freddy Stenbom), flygteknik (Lars Holmström), human factors (Rolf Lewander), navigation (Claes Bjurå), motorlära (Jan Jonsson) och meteorologi med en pigg Håkan Ahlström på kryckor. Swedish Ultraflyers ställde helhjärtat upp med flygplan och lärare, som fick flyga  upp till 12 pass/dag.  Vi fick även hjälp av Trosa FK med en Jabiru en dag. Ska det fortsätta så här måste vi ha ett större klubbhus! Kursledare Rolf Lewander med fru Meta höll även ett vakande öga över gänget på logement 211, Svea Livgarde där vi övernattade. Härlig support av fixaren Niclas Peyron och flera av medlemmarna i Swedish Ultraflyers.Ett varmt tack till  alla medhjälpare. Vem arrangerar flyglägret 2008?"

###

foto Emil Almestad

Bland deltagarna i första spinnkursen för UL-flyglärare sågs  SUF:arna Roger Höglund, Mats Kornerud och Einar Edland samt Barkarby Flygklubbs Hans Jörnén. Ett normalklassat aerobaticflygplan användes för övningarna, som inte får praktiseras av UL-piloter i UL-flygplan. Målet är att höja säkerheten i UL-flygskolningen genom kunnigare lärare.

###

Sten-Thore Bylund tog YUS hem till Sollefteå på kvällen efter SUF fly-in. "Det var alldeles lugnt i luften. På måndag morgon åkte jag tillbaka till Stockholm i lika fint väder. Resan tog 3 tim 10 min och jag landade med 30 liter kvar i tankarna".

###

Frölunda fly in 2007 gick i ett strålande väder och bjöd besökarna god mat och rafflande aerobatic-show. Klubbäran räddades av Thomas Samuelsson som vann landningstävlingen i knivskarp poängkonkurrens med tvåan Einar Edland och trean Peter Einar. Klicka här för att se några av Richard Karlssons fina bilder från flygdagen.

###

Lördag 2 juni hann Yusse med att besöka både Örebro och Barkarby fly-in. Henrik Saranen och Håkan Karlsson spakade. Sträckan Örebro-Barkis gick i tjugo knops motvind. Segt!

###

Måndag 21 maj 2007 kom den regnskvätt som klubbens sjöflygansvariga hoppats på  för att kunna sjösätta Ludvig Sigurd per grässtart med flottörer. Se video.

###

Flitige Håkan Karlsson har under senaste veckan förutom den löpande verksamheten vid klubben i form av skolning, flygplansservice och tillförordnat banchefsansvar också hunnit med att demonstrationsflyga WT-9 Dynamic SE-VPD för Köpings flygklubb, samt sjöutprova Charlie Wingårdhs CH-701:a och typinflyga ägaren.

###

Skövdes nya Dynamic flögs till Sverige av Håkan Karlsson och Einar Edland och gästar nu Frölunda medan importören gör den leveransklar.

###

Eskaderledaren Niclas Peyron hade ett styvt jobb att inskärpa vikten av att hålla ihop svärmen av flygplan under Tysklandsresan, samt förklara hur var och en bäst skulle lösa uppgiften. Prövad var han redan från starten på Frölunda, som försenades av upptäckten att sändknappen i flygplanet han skulle åka med, Viktor Viktor,  måste repareras.. Massor av bilder från eskadern finns här.

###

Claes Bjurå och Einar Edland från SUF ledde 100-knopsgruppen till Friedrichshafen med Dynamic SE-VPD. SE-VPA från Trosa Flygklubb var "kö-karl". "Det innebar att vi fick flyga i allt mellan 65 och 120 knop för att hålla ihop svansen med resten av gänget" berättar besättningen, Johan von Matern och Kent Erik Wieslander.. Svårast att hänga med hade två mindre A-kärror. Snittfarten blev 97 knop. Å andra sidan döptes 80-knopsgruppen snart om till 70-knopsgruppen. "Där var det C-42:or som var minst pigga på att gasa", drar sig Einar till minnes.

###

Hjul under tofflorna eller under tankanläggningen, det är frågan för SUF:are  som drömmer om ett enklare sjöflyg. Eleganta lösningar på bägge varianterna ställdes ut på lättflygmässan i Friedrichshafen. Vi som tror att det bara är en tidsfråga innan amfibier landar med "hjulen på fel ställe" lutar åt rulltanken.

###

20070425
Bilder från mässan i Friedrichshafen 2007.

 



20070418. Dag 4.
Allt går strålande, vi följde Rhen under förmiddagen i går och det var en fantastisk flygning. US-Airforce släppte in oss över wiesbaden så vi kunde flyga hela vägen längst floden. Sedan vek vi av och landade till slut alla 15 maskiner i formation i Friedrichshafen. 5 av våra plan flög och landade lite tidigare än resten av planen, och råkade störa Ryanairs inflygning så att de måste gå om. Men det gjorde ingenting tyckte Ingemar Söderlind som satt i ryanairmaskinen...

 


 

 

###

 

20070418. Dag 3.
Nu är vi vid någon liten stad bredvid frankfurt och skall följa Rhen söderut under dagen.

 

 

###

 

20070417. Dag 2.
Upp kl 06.00, startade vid 8 tiden mot Lauch, fikade och åt bullar. Sedan flög vi vidare till Wasserkuppe, som ligger på 4500ft, där vi landade i viss uppförslutning och sedan till Koblenz.

 

 

 

###

 

20070416. Dag 1. Frölunda-Stendal.
20 knops motvind hela vägen från frölunda till vårt slutmål för dagen gjorde att vi flög över 8 timmar. Frölunda-Sjöbo tog lite mer än 4 timmar, i ett sträck, i en eurocub. Vi landade i Sjöbo, Stölln och Stendal. Se och läs ett litet reportage från Ystads Allehanda

 

 

###

 

20070416.
Eskaderflyg till Friedrichshafen, planerad rutt.

 

 

###

 

20070412
Thomas Hasselblad, som bilade till Ungern och hämtade SE-YUS på fabriken, passade på att ta ett nakenfoto på vår nya Eurocub som vi har beställt...

 

 

###

 

20070410
SE-YUS är äntligen hemma efter totalöversyn på fabriken i Ungern. Ett febrilt mekande pågår för att få den flygfärdig. Eskaderflygningen till Friedrichshafen närmar sig...

 

 

###

 

20070401
Den 1 April (inget april-skämt) mötte Håkan Karlsson upp med några av hans lärarkamrater i Norrköping (aerobaticläraren Ove längst till höger) för att träna spinn. Övningarna var mycket givande och det kommer troligen att erbjudas tillfälle för medlemmar i SUF att få känna på detta inom en snar framtid.

 

 

###

 

20070325
Piloter från Swedish Ultraflyers och Barkarby flygklubb flög en tur över skärgåden, via R87 till Norrtälje flygfält. Sedan hemåt via Värmdö för att fresta de som måste jobba en söndag, och åter till Frölunda via Barkarby.

 

 

 

###

 

Sex delägare  genomförde den 18/2-07 sitt första Repetitionsmöte tillsammans med klubbstyrelsen. En nyttig och uppskattad genomgång av de rutiner och regler kring själva flygandet som lägger grunden för säkerhet och trivsel..

###

 

Landa på is kan man göra efter besked från is- och flygkunnig att den håller. Här tar Sjöflygföreningens ordförande Kjell Sandberg emot Olle Dahlstedt, som flygskolar i SUF

###

"JR" har provflugit och ägarna  väntar nu otåligt på att leveranstesten ska avslutas. Ett av dem tycks gå ut på att visa att flygplan inte alls måste flygas med kulan i mitten...

###

Sista januari 2007 var vi tillräckligt många ute på Frölunda för att byta den blekta, trasiga och nedisade vindstruten mot en ny, fräsch, som vi hoppas ska hålla litet längre än den gamla. Samma dag var det roll out av SE-YJR, flyttades det banmarkeringar till vinteridet och tränades landningar i avsaknad av långnav-väder. Dagarna innan hade Joakim Hansen under skolning demonstrerat hur man svänger bas 34 på rätt plats, rätt höjd, i rätt fart och med kulan hyfsat i mitten.

###

22 januari 2007 var det bara dagar kvar till roll-out av "JR", en ny privatägd Eurocub som på bilden vägs in i klubbens verkstadshangar. Samma dag var flygverksamheten vackert insöad och övriga aerodyner  i otålig väntan på plogen.

###

Ordföranden tvättar Viktor Viktor efter lerig mellandagsflygning. Mellandagsmackan serverades i Köping, dit Johnny Pettersson & son flög Ludvig Sigurd i sällskap med Per Lindqvist i Betty Boop

###

Final Frölunda stråk 34, vinter och sommar. Instruktionsfoto Daniel Mattsson och Niclas Peyron.

###

Joakim Hansen har påbörjat kompletteringen av sitt S-cert med UL. Planflykt, vingglidning och begränsat glidtal är största skillnaderna. Krav på noggrann daglig tillsyn är sig likt.

###

Första Advent var det roll-out av SE-VLC på Frölunda "Eurocub completion center". Planet skall till en irländsk köpare.

###

Johnny Pettersson fick in en fullträff i sin flygplanering sista måndagen i november: Strålande sol och svaga till måttliga varma västvindar. Det blev en heldag i Roslagens famn att minnas till nästa säsong.

###

En tälthangar har ställts upp på Frölundafältet bredvid huvudet i firma LSAS (Einar & Co) regi. Fem plan får plats. Tältet blockerar bana 07/25

###

2 juni 2006 flög Rolf Hägg och Håkan Ahlström till Kiruna med två mellanlandningar. Följande dag tog Roffe tåget tillbaka till Stockholm, medan Håkan fick sällskap av sin dotter i SE-YLS. Bilder och reseberättelse kan klickas fram ur rutan till höger.

###

Arne Redelius, en av klubbens nyare delägare, har efter flitigt hjulflygande börjat flyga in sig på sjö. Redan sjö-behöriga kontaktar sin flyglärare för årets kontrollflygning.

###

26 april 2006 stod det klart att SUF håller på att växa ur sitt klubbhus: Kvällens H50P-möte drog så mycket folk att de som kom sist fick klämma in sig med skohorn. Före mötet ekade hangarerna tomma medan det flögs som aldrig förr en vardag mitt i veckan.

###

22-23 april bjöd på strålande väder, torrt fält och fin flygning, inte minst i nya Petter Bertil. Vårens sista is smälter under Ludvig Sigurds tofflor i sjöflyghamnen och snart taxar vi ut på Brofjärden också.

###

 

Per Lindqvist, nybliven delägare i SUF, har köpt SE-YSE. Annandag påsk blev det premiärtur med passagerare och på bilden tankas det för att räcka tur och retur Värmdö Kyrka.

###

Tre medlemmar provflög Dynamic så lerkokorna yrde i vårsolen den 11 april 2006. Alla försäkrade att det gav mersmak.

###

Den 29 mars 2006 bjöd på ett perfekt tillfälle att starta med flottörer på vårt fält. Så nu har Ludvig Sigurd bytt adress till sjöflyghamnen, där han står och väntar på islossning.

###

 

Hemflygningen av vår Dynamic SE-VPB kom bara till Wroclaw i södra Polen i första försöket. Ett decimerat hämtlag hade betydligt bättre tur med vädret en vecka senare och nu är Petter Bertil äntligen hemma. Läs om resan i MACH..

###

Fyra SUF:are flög två klubbplan till is-flyin:et på Landsjön i Huskvarna 11 mars 2006. Se Roger Höglunds bildsvit

###

 

Vecka 8/06 blev det äntligen dags att flyga hem Trosas Dynamic, som stått klar på Frölunda i två veckor och väntat på väder och besättning. Det tidvis strålande vintervädret utnyttjades av Charlie Wingårdh till att kolla sommarvistet på Gräsö från luften i en gryningsräd med Urban Sigurd. Einar demonstrerade Viktor Viktor för intresserade amerikaner. Eleven Per Lindqvist flög en lärorik långnav Västerås-Skavsta.

###

 

Barkarbys SE-VAY har återuppstått. Efter leverans nedmonterad till "Frölunda Eurocub Center", justerar Hans Jörnén propellern före hemflygningen.

###

25 januari 2006 började med solsken och slutade med låga moln och dålig sikt i snöblandat regn. YLO, YTS och YUS var alla i luften. Den senare på en ofrivillig enkelresa till Västerås.

###

10 december 2005 vallfärdade SUF:are till Troslanda för att beundra deras splitter nya Dynamic. Tore Sigurd var där två gånger med olika besättningar.

###

Tisdag 29 november 2005 markerade slutet på sjöflygsäsongen, och början på vinter-dito. Charlie sladdade banan och belönade sig med en tur i Urban Sigurd, Anders A plöjde runt i snön med Tore Sigurd och Håkan K torrsatte Ludvig Sigurd.

###

 

21 november 2005 kom Trosa Flygklubbs Dynamic till Sverige, hemflugen av Einar Edland från SUF och Robert Schuster från TFK. Bilden togs vid starten från Slovakien. Delar till vårt exemplar börjar nu dyka upp i fabriken.

###

 

Tio tappra baxade Viktor Viktor ur sjön på förmiddagen, söndag 20 november 2005. På mindre än en timme var bytet från tofflor till hjul klart och flygplanet kunde rullas över till servicehangaren för välbehövlig eftervård. Flygskolan kunde under dagen notera bland annat en första soloflygning. Det var eleven Kevin Rebenius som prickat in det perfekta tillfället på sin födelsedag.

###

SE-YSE står till försäljning på Frölunda. Den kom dit från hemmabasen i Arvidsjaur 17 november via Östersund/Ope. Avfärden därifrån var en lektion i förberedelser för vinterflygning. Med militärt varmluftsaggregat, en dunk glykol och många frivilliga gick Håkan Karlsson och Claes Bjurå iland med uppgiften i tid för att hinna hem innan det blev mörkt.

###

Fredag 11 november 2005 var fullbokad på Frölundafältet. Ludvig Olle flög Lärar-PFT med Håkan Karlsson, Tore Sigurd trakterades av bland andra klubbens äldste pilot, Gustav Bertil tog en tur till Västerås och Urban Sigurd trafikövade med som mest fyra andra kärror i varvet på Barkarby och Skå Edeby. Flygplanet framför nosen på Ludvig Olle är Thomas Ekholms WLC-2B "lill-cub", med Yard 1834 VW-motor på 65 hk, som väntar på flygutprovning.

###

Trångt i hamnen! Våra åländska vänner Bjarne och Eyolf hälsade på med sin tofflade Eurocub SE-YUL i början av oktober. Avsikten med besöket var att under skolchefens ledning träna landflyg inför torrsättningen.

###

YVV var en sväng till Kalix i September. Se Håkan Karlssons bilder. En blank dag på Brofjärden hemma i Mälaren togs både stilla och rörliga bilder på YVV under start och landning.

###

 

Första utflykten med YLS gick till Baldersnäs vid Vänern, i rote med YVV och 35 knops motvind. Det var Einar och Håkan K som med fruar besökte sjöflygföreningens årsmöte, för att göra sin plikt som nyvalda styrelsemedlemmar. På hemvägen blev det mellanlandning i Kristinehamn

###

 

Strax efter solnedgången 26 augusti 2005 kom SE-YLS i sitt rätta element. Efter läckagekontroll av samtliga tolv fack i flottörerna konstaterade sjösättningsbasen Håkan Karlsson att provflygning kan genomföras följande dag.

###

 

Dynamicen som demonstrerats i Siljansnäs mellanlandade på Frölunda på hemväg. Roffe Lidas och Håkan A åkte upp och hälsade på Roffes släkt i Näsåker, med mellanlandning i Ramsele för tankning. Håkan K jobbar för fullt med YLS:ens sjökonvertering och fick vid ett studiebesök med sig trolska bilder av Viktor Viktor som snart får en kompis i hamen.

###

 

Manstarkt från SUF på årets Kräftstjärtsväng! Hela flygplansflottan var där, inklusive Roffarna Lewander och Lidblom med sina privata Ludvig Olle och Gustav Bertil. Tekniske chefen på Aerospool fick sitt sjöflygdop nere på Byrviken och räknar sig nu bland de stora entusiasterna.

###

Ingen semesterstiltje på Frölunda vecka 31/05! Lars Lundqvist toppade sin sjö-inflygning med bryggövning och fika hos Kjell Sandberg på Färingsö. Och Emma (19) kollar hjärtrytmen på pojkvännen Johan (21) som tagit provlektion med Håkan (58) som höll i kameran.

###

På Trosa flygfält möttes Eurocub SE-YTS, Jabiru SE-VIX och CH701 SE-VIZ en vacker kväll i slutet av juli 2005. Tore Sigurd hade flugits dit av SUF-eleven Jan Balcy med kursstöd av handhållen GPS. Samma fält var andra brytpunkt, med vätskekontroll, på SUF-eleven Olov Larssons långnav, som hade första benet till Möja kyrka. I en vik nära sommarstället på Söder-Möja svalkar klubbkassören fötterna under sin sjö-skolning. "Kass som badpojke" hade sånär blivit bildtexten.

###

 Med PA-28 hyrd i Norrtälje letar Betsy och Hans Nilson, hemmahörande i soliga Kalifornien, efter de minsta flygfälten i Stockholmsområdet som är möjliga att besöka med denna maskin. Bägge har certifikat. Hans sitter i rullstol men flyger i alla fall. Med hjälp av en portabel rörkonstruktion kan han manövrera pedalerna. SUF kunde bjuda på kaffe, och tak över huvudet, medan paret väntade ut en åskskur.

###

Plåttofflorna som flög med Viktor Viktor förra året sitter nu på SE-YSL, en Eurocub ägd av Rikard Isaksson i Luleå. Medan provflygning, och sjöskolning av ägaren, pågick var det fullt i SUF-hamnen, men ingen trängsel. Röjning och muddring har gett den plats vi kommer att behöva när vår egen SE-YLS kommer i sjön.

###

Herta och Thilo Schwartz från Laucha i östra Tyskland kom och hälsade på Frölunda första veckändan i juli. De åkte en häftig Fascination UL med indragbart landställ. Det är i Laucha SUF-medlemmar fått bästa mottagandet under våra eskaderflygningar till Friedrichshafen, och klubbmästar-Niclas försökte återgälda litet av gästfriheten med bl.a. sightseeing i Stockholm. Lördag 2 juli fick vi också besök av Lasse Eriksson från Markaryd som kom med en Ikarus C 42. Veckan innan damp Emil Rollin från Schweiz ned med sin veteran-Cessna 170.

###

Klubbens nya sjökärra levererades dagen före Midsommar och kommer på tofflor så snart formalia är avklarade. Fru Zamfira hängde med Eurocub-fabrikschefen Bjarne på den långa resan med jättesläp efter mercan.

###

 

Håkan Karlsson och Einar Edland for till SSA (Sjöflygföreningen) årsmöte i Funäsdalen, berättar Einar. " Resan skulle startat på fredagen den 17 juni, men vädret satte stopp och det blev att kliva upp tidigt på lördag morgon istället, med lyft från Mälaren 0745. Vädret var nu stratusmoln på 1000 fot och en fin och stadig motvind på 15 knop. En 3 timmars resa blev 3:30 timmar lång. Vi landade 15 minuter efter att mötet skulle ha börjat, men de var snälla och väntade på oss. Mötet efterlyste nya krafter i styrelsen, varför Håkan Karlsson valdes in som ledamot. SUF har därmed två representanter i SSA! På söndagen blev det köp av renkött av en same, följt av flygande sightseeing  i fjällvärlden ända upp till norska gränsen. Mycket vackert var det!
Vi vände spinnern söderut med uppdrag att landa i Älvdalen för att lämna några tröjor till Björn som är trafikledare på Mora flygplats. Vi blev kungligt mottagna med te och kaffe, nybakt sockerkaka och glass, och en massa prat som bekräftade det enorma intresset för UL-sjö i vår tappning.
Landade på Mälaren kl 1800 söndag kväll 19 juni."

###

 

 

SUF fly-in 11-12 juni 2005 regnade inte bort, men det gjorde vägen dit för långväga besökare. Således gick priset för mest långväga besökare till en flygare från Barkarby. Och eftersom det kom två därifrån krävdes målfoto. Harald Persson med CT vann, sedan det konstaterats att hans hangar står längre från startbanan än den medtävlande Eurocubens. Den populära landningstävlingen vanns för andra året i rad av SUF-läraren Roger Höglund i knivskarp konkurrens. Den enväldige tävlingsledaren såg inte en enda dålig landning men desto fler riktigt bra. Diplomet Årets Bästa Flygkompis delades ut till Håkan Karlsson, med vackra ord om hans insatser under flygningen till Friedrichshafen, för sjöflyget, och dagen till ära för vänligheten att lägga beslag på sista platsen i landningstävlingen. Aerobatic-uppvisningen gjordes i år av en Extra, som inte bullrade lika maffigt som Jak-55:an men flögs lika läckert.

###

 

Onsdag 1 juni 2005 sjösattes Viktor Viktor, vingades på och provtaxades på vattnet. Nu återstår endast smärre justeringar av vattenrodren, provflygning av flygchefen, samt en del hamnarbete innan det roliga börjar för alla SUF:are som står i sjöflygkön.

###

   

Urban Sigurd är utlånad till Förarinstruktörskursen på Ålleberg vecka 18-19/05, liksom SUF's store sjöflygentusiast Håkan Karlsson, som ska bli lärare. Under tiden flyger vi Viktor Viktor, Tore Sigurd och Ludvig Olle. När klubbkassören Tomas Hamberg tankade Viktor Viktor på första maj passerades han av två ridande damer. En kuse kom med på fotot, som således porträtterar en sammanlagd effekt av 101 hästkrafter..

Dagen före, på valborgsmässoafton, hämtades de nya flottörerna i Puttgarden, dit de körts från Tjeckien av tillverkaren Josef Fillinger med medarbetare/co-driver. Omlastningen skedde på parkeringsplatsen framför Hotel Dania, inför storögd publik. På bilden med tre gubbar är det Josef Fillinger som står i mitten.

###

Se bilderna från klubbens eskaderflygning till Friedrichshafen!

###

 

 

Fyra klubbmedlemmar flög till Rättviks is-flyin veckan före påsk. Evenemanget gynnades av strålande vinterväder, som lockade över åttio flygplan.

###

Fredag 28 januari 2005 blev det äntligen tillfälle att ta flygbilder av SE-VGB, alias "Örnen". Från sin bas på Frölunda har denna privatägda Eurocub varit flitigt i luften de senaste veckorna, och många klubbkamrater har bjudits på en åktur med mycket ny-flygplans-känsla. 

###

 

 Dags att repetera visdomsorden i H50P-kompendiet "Vinterflyg"! Här kommer en stämningsbild för klubbens sjöflygare att ha som skrivbordsunderlägg i väntan på bättre tider. Se bildserie från torrsättningen av SE-YVV lördagen den 20 november 2004!

### 

Lördag 23 oktober 2004 fick Frölunda besök av åtta modellflygande ungdomar under ledning av radioflygläraren Bosse Gårdstad. SUF-lärarna Roger Höglund och Håkan Ahlström såg till att alla fick en spaka-själv flygtur i klubbens plan. Med hjälp av kuddar nådde även de kortaste fram till spak och pedaler och fick visa att flyga på riktigt, det är inte svårt för den som lärt grunderna i liten skala. SUF hoppas på återbesök av samma entusiastiska gäng när det börjar bli flygmyndigt.

###

 

Dragit upp båten, men längtar till klubbholmen? Gör som Göran Södergren, ta sjöflyget. Se också bild 2

###

Det kom ett e-brev från SUF-medlemmen Anders Torén. Anders flyttade för snart ett år sedan med sin Margareth till Australien, där han hoppades kunna få arbetstillstånd och fortsätta jobba som UL-flyglärare. Men nu har han istället fått jobb på nystartade Cobra Aviation Pty Ltd, som bygger lätta flygplan. "Jag kom in på mina meriter som Auto-Cad-ritare. Nu är jag en bland fem som gör allt på firman. Vi har hittills sålt nio byggsatser och två färdigbyggda", berättar Anders, och bifogar två bilder från tillverkningen, samt en bildsvit från Australiska UL-fly in:et NatFly 2004.

###

Roger Höglund berättar fortsättningen på sommarens Englands-eskader.

###

 

ViktorViktors nya aluminiumflottörer är ett kap. Lätta och styva. Med skarp v-botten som går mjukt i sjön även när ytan är skrynklig. Snabba. Det pinnar på i 75 knop på 4.500 rpm, och Einar har faktiskt rätt: gasar man på litet kommer man lätt upp i 85-90. Vilket somliga  betraktar som onödigt. Men som ju vid närmare eftertanke betyder att det dröjer kortare tid tills man kommer fram och får göra det som är allra roligast.  Landa. Heder åt grabbarna som kämpat med installation och riggning och fått till det så bra. Gläds, medlemmar och delägare i SUF, åt ett sjöflyg som redan bildat skola.  Se bildkavalkad.

###

Tomas Samuelsson vann UL träningstävlingen som kördes på Frölunda 29 augusti. Han var överlägset bäst på navigeringsmomentet, vilket räckte för totalseger i konkurrens med tre medtävlare. Se också bild 2 och bild 3.

###

 

Läs första rapporten från SUF's Englands-eskader, en resa med mycket mersmak!

###

 

På Sjöflygmötet i Härjarö 19 juni 2004 valdes Einar Edland, SUF in i styrelsen. Totalt fem SUF:are hade hörsammat Swedish Seaplane Association's bön om funktionärer till mötet som också är deras årliga fly-in. Från bryggplats observerades tre UL-sparvar i tranedansen: Den mångomtalade Storken; en Kitfox med hembyggda aluminiumflottörer; samt en gul Avid Amphibian ofta sedd på Frölunda.

###

 

SUF fly-in 2004, 12-13 juni, blev en trevlig familjeföreställning, med Gabor Varga's riviga flyguppvisningar i Jak-55 som höjdpunkt. Att Jakens avslutande danssteg på banan resulterade i punktering blev bara en lustig parentes, eftersom reparationsmateriel snabbt kunde flygas in med klubbens plan.

Vår egen landningstävling-mest-på-skoj vanns av en av våra flyglärare, Roger Höglund, i knivskarp konkurrens med nära tjoget medtävlare. Sällan har så många landat så bra med sporrhjulsflygplan på ett och samma ställe... Tvåa kom en betydligt mer lättlandad trike med Terry Acton från Barkarby vid styrbygeln. SUF-medlemmen Ammi Bäckström vann suveränt damklassen, på en sjätteplats totalt. Resultatlista finns anslagen i klubbstugan.

KSAK's träningstävling för UL, som vi stod värd för på söndagen, lockade fem startande ekipage, varav fyra från SUF och ett från Borås. Två delmoment genomfördes: navigation på entimmesbana med flera brytpunkter, dukmål och fotomål att pricka in; samt precisionslandning. Roger Höglund vann navigationsmomentet. Mats Kornerud, även han flyglärare i SUF, vann landningsmomentet, med sådan marginal att han också totalsegrade.

Från klubbmästeriet rapporterar Niclas Peyron att vi delade ut en guldmedalj, en silver och en brons. En vandringspokal överlämnades. 100 lotter såldes. Det delades även ut fem medaljer till kökspersonalen, och en till tävlingsledningen. Vi förbrukade 6 hinkar potatissallad, 120 marinerade kasslerbiffar, 220 bratwurst och en flaska diskmedel. 110 meter avspärrningsband lades ut, 45 plaststolar fälldes upp, 7 fällbord ställdes ut. Två trampplan kördes oavbrutet i 5 timmar.

Pga. de tveksamma väderutsikterna kom det inte så många besökare som vi hade hoppats på, och därför sprack vår budget för fly-inet. Men då har vi läsk för resten av säsongen lagrat i klubbstugan, och vi behöver inte köpa papptallrikar på flera år

###

 

Rolf Lewander och Einar Edland tog Ludvig Olle till Norges största fly-in, Starmoen, 21 maj 2004. Vädret kunde ha varit bättre, berättar Rolf

###

 

SUF var först! Thomas Hamberg och Einar Edland med Eurocub SE-YVV blev första UL att landa på Lundafältet i Gimo. Det hände sig söndag 9 maj 2004, som av lokala klubbar gjorts till stor flyg- och motorsportdag, vilket lockade tusentals besökare till det före detta militärfältet med två kilometer asfaltbana. 

###

 

Leif Mård stoltserar med ifylld certifikatansökan och interimslicens (giltig tre månader) efter att ha flugit upp för UL-certifikat fredag den 7 maj 2004

###

5 maj 2004 flög Lindahl&Lindahl (Cecilia och Thomas) upp för UL-certifikat. Klubben gratulerar och välkomnar alla tre (bebis på gång) som delägare.

###

 

Tillbaka till toppen