Klubbens Skylane v.5 är ett högvingat ultralätt flygplan av traditionell design. Planet är konstruerat helt i komposit med räddningsfallskärm och integrerade vingtankar om 47 liter vardera dvs. totalt 94 liter.

Skylane SE-VOF

Skylanen har rattstyrning som medger lätt i- och urstigning vilket, speciellt på sjö är positivt. Klaffen är elektrisk och mycket effektiv vilket medgör landningar på korta fält. Trimmen är även den elektrisk. Planet har tåspetsbromsar på bägge sidorna och ett frisvängande noshjul som tillåter väldigt snäva vändningar t.ex på banan. Skylanen är mycket lättflugen och har snälla stallegenskaper.

SE-VOFs motor

Klubbens Skylane har en 80hp Rotax-motor som ger den en cruise-fart på 97 kt vid 4800 rpm och då ligger bränsleförbrukningen på cirka 14 liter/tim. Klubbens Skylane är även försedd med vattenburen förgasarförvärmning och oljetermostat som leder till snabbare uppvärmning av motorn samt jämnare oljetemperatur.

SE-VOF i luften

Klubben valde traditionella instrument med ett universalfäste för GPS, iPad etc i mitten av panelen. Detta gör att varje medlem kan ta med sig den egna utrustningen för navigationen. Planet har strobe och nav-ljus på vingspetsarna. Planet är också försett med låsbara dörrar för tillfällen då man parkerar på andra obevakade ställen vid sina resor. Den lagliga lastningsförmågan för klubbens Skylane är 196,6 kg Den demonstrerade sidvindskomposanten är hela 19 kt. Tillåten bagagevikt är 30 kg.

Skiss Skylane sjö

Skylanen kommer senare att kompletteras med aluminium-flottörer av typ Fillinger och blir då ett mycket praktiskt sjöflygplan med stort lättillgängligt lastutrymme.